top of page
Zoeken
  • rosemarievanhoorne

Van onbewust naar bewust… naar het hartspel van de ziel

In de tuin zat ik wat te mijmeren, een beetje te staren naar hoe de vogeltjes af en aan vlogen en er een gezellige boel van maakten. Mijn gedachten gingen naar het hersenbrein, het darmbrein en het hartbrein. Het hartbrein zal je misschien denken? Ja ik bedoel echt het hartbrein.

Ons hele lichaam is opgebouwd uit cellen die een cel geheugen hebben. Zo ook het hart. Het hart reageert onmiddellijk met zijn ritme bij alles wat we doen en ervaren aan gevoelens. Fijne gevoelens zoals blijdschap, tevredenheid, genieten en verliefdheid. Maar ook gevoelens van angst, verdriet, onzekerheid en je niet veilig voelen. Als het hartritme een lange periode wordt verstoord doordat het oerinstinct in een vecht, vlucht of bevries reactie is, verandert het samenspel van alle functies in het lichaam. Er is als het ware andere informatie toegevoegd aan de cellen, die niet genegeerd kunnen worden. Dit gebeurt min of meer onbewust. Door bewust te worden van je ademhaling kan er een verandering plaatsvinden die het Hart-samenspel met de cel informatie weer positief kan beïnvloeden. Het maakt je immuunsysteem sterker en het heeft een veelbelovende invloed op hoe je, je fysiek, mentaal en emotioneel voelt. Dit alleen al lijkt mij voldoende reden om eens te experimenteren met de hart ademhaling. Ervaar eens wat het effect is en blijf het onderstaande bewustwordingsmomentje doen. Het is net als tandenpoetsen als je eenmaal gewend bent aan het frisse gevoel van schone tanden doe je het als vanzelf steeds weer. Het moment voor de hartademhaling kan je ieder moment van de dag toepassen. Maar ideaal om mee te beginnen is net voordat je gaat slapen. En na een welverdiende nachtrust nadat je wakker bent geworden. Je kan het zittend of liggend doen. Het duurt maar een paar ademhalingen.

  • Sluit je ogen en breng je aandacht naar je hartgebied. Het kan helpen als je een hand op je hart legt. Neem je normale ademhaling waar.

  • Adem uit en adem rustig iets dieper in door je neus en breng met je aandacht de ademhaling naar het hartgebied. Laat de ademhaling ruimte geven door de zijkanten van de borst licht te spreiden. Adem rustig weer uit door je neus. Doe dit rustig in een gelijkmatig kalm ritme

  • Als je je ritme hebt gevonden laat dan een fijne gedachte of herinnering naar voren komen (ook al ervaar je deze nu niet doe dan net alsof) We kennen allemaal wel ergens een moment van geluk. Hou het simpel.

  • Neem het moment mee naar je ademritme.

  • Als je aanvoelt dat het voldoende voor je is geweest, kan je je natuurlijke ademritme hervatten.

Het hart staat symbool voor liefde. Liefde heeft aantrekkingskracht. Liefde kan worden gegeven, eerst aan jezelf, dan aan anderen. Als je bewust wordt van je ademhaling kan deze nooit meer onbewust zijn toch?... ;)

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page